Salt

The salt drawings are made on galvanized steel plates. The salt crystallizes and bites down into the underlying steel plate. The salt drawings contain various decorative patterns of salt. The designs are derived from several sources from both present and past. The moisture enriches the work with color and an interesting structure.
De  zouttekeningen worden op gegalvaniseerde ijzerplaten gemaakt. Er wordt een dunne, hechtende deklaag op de plaat aangebracht, waarop Aris de patronen aanbrengt. Het zout trekt vocht aan, kristalliseert en bijt zich vast in de onderliggende ijzerplaat. Het vocht verrijkt het werk met kleur en een interessante structuur. De zouttekeningen bevatten uiteenlopende decoratieve patronen. De motieven hiervoor ontleent Aris aan diverse bronnen uit zowel heden als verleden, zoals formele tuinen uit de late Renaissance en vroege Barok, vloerlabyrinten uit Franse kathedralen, Arabische teksten uit de middeleeuwen en hedendaagse patroon reeksen. Door de motieven ademen zijn zouttekeningen een sfeer van maakbaarheid uit, welke door het proces van kristallisatie en roest wordt aangetast. Daarmee creĆ«ert Aris in zijn werk een voortdurende spanning tussen de maakbaarheid en vergankelijkheid van het alledaagse leven.
Friese Landschap Pulchri 4.500
Installation Frisian Landscape – 2015  –  Pulchri Studio, The Hague
Ginnum - zouttek overzicht h 500
Friese Landschap 2014 – Kerk te Ginnum, Friesland
Als je het Friese landschap van boven bekijkt, bijvoorbeeld via Google Maps, zie je diverse patronen van de landschapsinrichting en verkaveling. Een organisch gegroeide structuur met terpen en dijken. De schoonheid van dit landschap is het onderwerp van de tijdelijke tekening van zout op de vloer van het kerkje van Ginnum.
Ginnum - zouttek overzicht i 500

Ginnum - voorwerk5. 1000  Atelier 2014

Harm Edens op bezoek in mijn atelier.   
Momentopname 1 (22-1-2012 21-51)
 Het programma 10 x beter heeft opnames in mijn atelier gemaakt van mijn zouttekeningen voor de aflevering zout met Harm Edens als presentator. De opnames van mijn werk vormen maar een klein onderdeel van het programma (enkele minuten), maar geven hopelijk wel een leuke indruk van mijn werk.
Zie video: Harm Edens op bezoek
Just Before….  cityplans (2013)

Cities, just before, Rotterdam 500 Rotterdam

Cities-just-before-Tokyo-500 Tokyo

Cities, just before, Berlijn 500 Berlijn

Taal en Teken, Open Stal, Olderberkoop, Friesland 2013
Taal en Teken. 500
Aris de Bakker, Twee structuren, 2011, 500
Tentoonstelling Zo Zout – Gasunie, Groningen (2009)
In de expositie Zo Zout komen Gasunie en het werk van Aris de Bakker voor even samen met het materiaal zout. De Gasunie is samen met AkzoNobel bezig zoutcavernes geschikt te maken als opslag voor gas. Het zout, dat hierbij vrij komt heeft o.a. De Bakker gebruikt bij zijn expositie Zo Zout. Naast een tuin van zout bevat deze expositie een groot aantal tekeningen van zout op gegalvaniseerde ijzerplaten. De motieven ontleende Aris onder meer aan oude Arabische teksten en plattegronden van formele tuinen uit de late renaissance en vroege barok. Tijdens de expositie heeft Aris een tuin van zout gemaakt in de hal van het hoofdgebouw van de Gasunie in Groningen.

Salt drawing

Zonne-tuin, 2007 500

Oudere zouttekeningen:
waternoodsramp 500

Waternoodsramp, 2003

renaissance tuin (oudste) 500

Renaissancetuin, 1994